Het beheren van een website is een samenspel tussen marketing- en technische activiteiten. Vanuit de techniek moeten er configuraties worden doorgevoerd om het mogelijk te maken om pagina’s te publiceren. Vanuit marketing worden de pagina’s aangemaakt en gevuld. Een CMS is hetgeen dat de twee met elkaar verbindt.
CMS staat voor Content Management System. Het is een systeem om een website te beheren, wat het toevoegen en wijzigingen van pagina’s, berichten en media snel en eenvoudig maakt. Het systeem biedt een interface waarop de websitebeheerder kan inloggen. Middels formulieren of met ‘drag and drop’ kunnen er dan wijzigingen doorgevoerd worden op de website.
Door webdevelopers wordt het ook wel eens de “backend” genoemd. Het gedeelte van de website wat bedoeld is voor bezoekers wordt dan “frontend” genoemd. De “backend” is dus een afgeschermd gedeelte van de website waar de inhoud van de website aangepast wordt. De “frontend” is voor iedereen beschikbaar en bevat de inhoud van de website in presentatievorm.
Er zijn verschillende CMS’en beschikbaar. Sommigen kan je als pakket afnemen waar andere enkel als dienst worden aangeboden. Er zijn ook diverse partijen die hosting voor een specifiek CMS-pakket aanbieden. Wij hebben een lijst opgesteld met een aantal grote CMS’en voor websites:
Sommige van de bovenstaande CMS’en kunnen ook worden uitgebreid naar een webshop CMS. Een goed voor beeld hiervan is WordPress in combinatie met de Woocommerce plug-in. Hiermee kun je snel en eenvoudig kleine tot medium grote webshops in bouwen.
Mocht je van plan zijn om een grote webshop te bouwen dan raden wij aan eerder met een van de onderstaande CMS’en te werken. Deze systemen zijn berekend op grote hoeveelheden aan producten. Daardoor haal je een beter prestatie van het systeem en haal je snellere laadtijden. Daarnaast zijn er ook meer tools voor de webshop die al in het basispakket zitten. Hierbij een aantal webshop CMS’en:
Dat is een vraag die natuurlijk alleen jij kan beantwoorden. Wij hopen dat we je met dit blogbericht hebben kunnen inspireren en het eenvoudiger is geworden een keuze te maken. In veel gevallen raden wij WordPress aan. Lees meer over WordPress in onze blog.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.